Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Jan. 2017 - Overstromingen mei en juni 2016 in kaart gebracht

Eind mei en begin juni trokken intense regenzones en onweersbuien over het Leiebekken. Vooral in de westelijke helft van het bekken zorgde dit voor kritieke waterstanden en wateroverlast. Het bekkensecretariaat contacteerde de getroffen gemeenten en bracht de overstromingen in kaart. Die informatie wordt gebruikt om overstromingskaarten te actualiseren, de watertoetskaart te verbeteren en modellen verder te ontwikkelen.

Een onweerszone die traag voorbij trok, veroorzaakte op 30 mei wateroverlast in het noordwesten van het Leiebekken. Lokaal viel tot 95 mm op een halve dag met hoge waterstanden en rioleringen die het water niet konden slikken tot gevolg. Tal van straten en woningen kwamen onder water. In Roeselare en Moorslede werd het rampenplan afgekondigd. Op 11 juni bleef een onweersbui boven Heuvelland hangen en zorgde daar voor wateroverlast.

Bekkensecretariaat tekent overstromingen in

Het bekkensecretariaat contacteerde de getroffen gemeenten en tekende de contouren van de overstromingen in dertien gemeenten in: Ardooie, Heuvelland, Hooglede, Izegem, Lendelede, Lichtervelde, Menen, Moorslede, Staden, Tielt, Wervik, Wevelgem en Zonnebeke. Deze informatie is belangrijk om overstromingskaarten actueel te houden, de watertoetskaart te verbeteren en  waterloopmodellen verder te ontwikkelen.

De provincie West-Vlaanderen plant gecontroleerde overstromingsgebieden op de Passendalebeek in Moorslede en op de Lokkebeek in Izegem/Ingelmunster om de regio in de toekomst beter te beschermen (acties 6_F_171 en 6_F_176 van het bekkenspecifieke deel).

        

Overstromingen

 

 

 

 

 

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.