Mrt. 2023 - Werken aan herstel palingbestand in Blankaartgebied
Van glasaal tot paling: moeilijke tocht
Wanneer de glasaaltjes rivieren willen opzwemmen, stoten ze op heel wat hindernissen. Zo maakt het stroomgebied van De Blankaart gebruik van een pomp om water af te voeren naar de IJzer, waar het peil hoger wordt gehouden omwille van de scheepvaart. Voor glasalen en andere vissen vormen die pompgemalen onoverbrugbare obstakels. Vanuit de IJzer kunnen ze bijvoorbeeld niet meer naar De Blankaart zwemmen, en volwassen palingen slagen er niet in om vanuit het binnenland opnieuw de zee te bereiken.
Omgekeerd spuibeheer en palinggoten
In de voorbije jaren werden al heel wat maatregelen genomen om de migratie van vissen, en paling in het bijzonder, te herstellen.
- aangepast spuibeheer: Zo maakt de Ganzepoot in Nieuwpoort gebruik van een aangepast spuibeheer. In de periode van maart tot en met mei zet men de schuiven van de sluizen vier keer per dag ongeveer een half uur op een kier. Daardoor kan de glasaal binnenzwemmen en zijn weg stroomopwaarts de IJzer vinden.
- palinggoot: Een palinggoot in Diksmuide laat de jonge palingen toe om te verzamelen in een vergaarbak. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) weegt en meet die, waarna het de palingen uitzet in de Stenensluisvaart en de andere waterlopen in De Blankaart. In 2022 leverde dat in totaal zo’n 6.000 kleine palingen en glasalen op, ofwel een kleine 17,5 kg. Tijdens de eerste bemonstering van 2023 werd net geen 7 kg paling overgezet.
Werken aan betere watertoestand
Verdere inspanningen zullen vismigratieknelpunten in het Blankaartgebied wegwerken. Voor de aanpassing van het pompgemaal aan de Stenensluisvaart loopt momenteel de voorbereidende studie. Dat project is erop gericht om het pompgemaal visvriendelijker te maken. Het project kadert binnen de acties om in het Blankaartgebied een betere watertoestand te verkrijgen. Dit gebied is namelijk een prioritair gebied in het stroomgebiedbeheerplan 2022-2027.