Dec. 2017 - Watertekorten beter voorkomen prioritair voor bekkenbestuur
In mei-juli 2017 werd Vlaanderen geconfronteerd met waterschaarste. Vanaf het najaar van 2016 bouwde zich een neerslagtekort op. De aanhoudende droogte, in combinatie met de hogere temperaturen, zorgde vanaf midden mei voor waterschaarste. Vooral aan de Westkust was de schaarste groot.
Waterschaarste in IJzerbekken
De aanhoudende droogte zorgde voor lagere tot stilvallende debieten, lagere waterpeilen, verhoogde zoutwaarden en een dalend grondwaterpeil. Het aanbod aan water voor sectoren, drinkwaterproductie en natuur kwam daardoor onder druk te staan. Vooral de landbouw in het IJzerbekken had onder de waterschaarste te lijden.
Gecoördineerde lokale aanpak
De gouverneur van West-Vlaanderen coördineerde de lokale aanpak in het IJzerbekken en organiseerde vanaf midden juni 2017 crisisoverleg met de betrokken lokale actoren. In overleg met de actoren werden verschillende (crisis)maatregelen genomen. Zo werden verscheidene captatieverboden uitgevaardigd.
Ook Vlaanderen voorzag in een gecoördineerde aanpak: de CIW werd aangesteld als droogtecoördinator en kreeg de opdracht om een droogteplan uit te werken.
Aanpak geëvalueerd
In opdracht van de gouverneur werden de ervaringen van het lokale crisisoverleg gebundeld in een evaluatierapport, met aanbevelingen om waterschaarste in de toekomst beter te kunnen voorkomen.
De CIW maakte een Vlaams evaluatierapport op, met een overzicht van de genomen (crisis)maatregelen en met aanbevelingen op hoofdlijnen voor de verdere uitwerking van het droogterisicobeheer.
Raadpleeg het CIW-evaluatierapport droogte 2017
Vlaanderen werkt aan langetermijnvisie en structurele maatregelen
Intussen heeft de CIW een algemene aanpak voor de verdere uitwerking van het droogterisicobeheer goedgekeurd. Die gaat uit van een meerlaagse benadering van de overstromingsrisico's, een planmatige aanpak via de waterbeleidsnota en de stroomgebiedbeheerplannen en een gecoördineerd crisisbeheer.
Lees meer