Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Dijle-Zennedag, 22 november 2019, excusies

Excursie 1 - Water en natuur in de Dijlestad wandelboot

Mechelen heeft de voorbije jaren flinke stappen voorwaarts gezet richting een groene en klimaatrobuuste stad. Al wandelend en varend bekijken we diverse projecten die hiertoe hebben bijgedragen. We bezoeken verschillende vernieuwde en vergroende publieke ruimtes, nieuwe parken en tuinen en opengelegde vlieten in de binnenstad. We stappen aan boord van de ‘Malinska’ en laten ons meevoeren naar de opengelegde Dijle aan de Zandpoortvest en het grote stadsontwikkelingsproject Keerdok. Onderweg staan we even stil bij het herstel van de historische kademuren van de Dijle.

Lengte wandeltocht: + 5 km

Excursie 2 - Sigmaproject Dijlemonding fiets

Per fiets trekken we naar het iconische en pittoreske landschap van het Zennegat en het drie-rivierenpunt, waar de Dijle, de Zenne, het kanaal Leuven-Dijle en de Nete samenkomen. Gids Michaël van Rompuy neemt ons op sleeptouw langs vijf gecontroleerde overstromingsgebieden (Zennegat, Grote Vijver Noord en Zuid, Tien Vierendelen en Bovenzanden). Deze staan hier garant voor de veiligheid, maar ook voor Europese topnatuur!

Lengte fietstocht: + 18 km

Excursie 3 - Landschap van de Beneden-Dijlevallei  fietswandel

 We springen op de fiets en laten ons door de Dijle de stad uit leiden richting de open landschappen van de Beneden-Dijlevallei. Onderweg passeren we ook langs de recent opengelegde Dijle aan de Zandpoortvest. We gaan op verkenning in het Mechels Broek, het bekendste natuurgebied in de vallei, op een steenworp van het stadscentrum. We maken er kennis met de typische fauna en flora, maar ook met de complexe verdrogingsproblematiek die dit gebied bedreigt. Vervolgens trekken we verder naar de Barebeekvallei en bekijken het mondingsgebied van de Barebeek.

Voor deze excursie zijn waterdichte stapschoenen of laarzen sterk aangeraden!

Lengte fietstocht: + 12 km en wandeltocht: + 2km

 

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.