Een zone langs de Kwadebeek in Sint-Genesius-Rode die tot 1969 dienst deed als stortplaats voor huishoudelijk afval is opnieuw opgewaardeerd tot natuurlijke beekvallei. De beek is op initiatief van de gemeente, de Vlaamse Landmaatschappij, het Departement Omgeving en OVAM onder handen genomen om het risico op wateroverlast in de dorpskern te verlagen. Dat gebeurde in combinatie met een ambitieus saneringsproject waarbij 6500 m³ stortmateriaal (zo’n 325 vrachtwagens) werd afgegraven en naar een saneringsbedrijf gebracht. De werken zijn in april 2024 afgerond.
In de kijker
In het kader van het strategisch project Walden krijgen de vijvers van het Zoet Water in Oud-Heverlee en de Vaalbeek die er door stroomt, een ecologische opwaardering. Het project is een mooi voorbeeld van een integrale samenwerking tussen partners (het Agentschap voor Natuur en Bos, de provinciale visserijcommissie, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Oud-Heverlee) met voordelen voor water, natuur en recreatie.
De provincie Vlaams-Brabant zal de Molenbeek in het provinciedomein Huizingen openleggen. Een studiebureau heeft het potentieel van een opengelegde Molenbeek onderzocht: de buffercapaciteit kan vertienvoudigen en er zijn nieuwe mogelijkheden voor waterrecreatie.
Langs de Woluwelaan (R22) in Sint-Stevens-Woluwe (Zaventem) bracht de VMM de Woluwe terug aan de oppervlakte en gaf haar een kronkelend profiel. Samen met de gemeente Zaventem en een consortium van lokale partners, transformeerde ze het gebied naar een robuuste vallei van 5,5 hectare met ruimte voor natte natuur, bos en recreatie.
Voor de meeste valleien binnen het Dijle- en Zennebekken is er al gebiedsgericht overleg of loopt een integraal project. Maar voor de vallei van de Molenbeek-Parkbeek in Lubbeek, Bierbeek, Oud-Heverlee en Leuven was dit nog niet het geval.
De Nethen, een kleine zijloop van de Dijle, stroomt voor het grootste deel door Waals-Brabant. Om de waterkwaliteit te verbeteren, zijn vooral maatregelen in Wallonië nodig.
In oktober 2023 is de VMM gestart met de werken voor de ecologische herinrichting van de oevers van de Vrouwvliet in Mechelen, tussen de Maanstraat en de Antwerpsesteenweg, een traject van ongeveer drie kilometer.
Samen gebiedsgericht werken aan minder risico op overstromingen en droogte, een betere waterkwaliteit en meer waterbeleving. Dat is een van de missies van het bekkensecretariaat. Met de gebiedsgerichte websites brengt het bekkensecretariaat deze initiatieven in de kijker.
Op 12 november 2024 organiseerde het bekkensecretariaat haar 4de Dijle-Zennedag. Meer dan 100 geïnteresseerden kwamen samen om te ontdekken wat er allemaal gebeurt rond de Dijle in en rondom Leuven.