De vijfde Demerdag op 14 december 2018 kon op grote belangstelling rekenen. Een honderdtal geïnteresseerden kreeg er toelichting bij de gebiedsgerichte aanpak van water in De Wijers.
In de kijker
De werken voor de aankoppeling van de eerste Demermeander in de buurt van Vinkenberg (Diest) starten in 2018.
Sinds oktober 2017 is de Zwarte Beek in Beringen en Lummen heraangelegd en kronkelt ze opnieuw door het landschap. De VMM herstelde er 30 meanders. Een goede zaak voor de natuurlijke waterberging, de waterkwaliteit en het visbestand van de Zwarte Beek.
Het SBO-project 'Future floodplains' wil de wetenschappelijke kennis over rivier- en valleisystemen verder uitbouwen, zodat we een beter beeld krijgen op de eigenschappen van Vlaamse valleigebieden in de toekomst.
De nieuwe overstromingszone van de provincie Limburg langs de Herk in Hoenshoven (Borgloon) is een mooi voorbeeld van integraal waterbeheer. Het project draagt niet alleen bij aan de aanpak van wateroverlast. Ook de structuurkwaliteit van de Herk werd in het kader van dit project aangepakt.
Het masterplan voor het signaalgebied en de campus in Diepenbeek combineert de plannen voor de verdere uitbouw van de universiteitscampus tot een eco-campus met ruimte voor waterberging. Het plan geeft hiermee ook invulling aan de beslissing van de Vlaamse Regering voor het gelijknamige signaalgebied.
Op 22 juni 2017 keurde minister Joke Schauvliege het inrichtingsplan voor het gebied Slagmolen in Genk goed. Doel is om de omgeving van de Slagmolen in te richten als een aantrekkelijke toegangspoort tot De Maten en De Wijers en de watertoevoer naar De Maten te verbeteren. Hiervoor wordt de Schabeek heraangelegd als een meanderende waterloop met doorstroommoeras.
Genk wil de Stiemervallei herwaarderen tot een blauwgroene ader door de stad. Ze werkt daarvoor, samen met heel wat partners, aan een masterplan voor de Stiemervallei.
Met meer dan honderd waren ze, de deelnemers aan de vierde Demerdag op 17 november in Genk. Centraal stonden de projecten voor de Stiemer in Genk en het masterplan voor het signaalgebied en de campus in Diepenbeek. De deelnemers bezochten in groep ook enkele locaties langs de Stiemer, onder meer het natuurgebied De Maten.
In het kasteeldomein van Voort (Borgloon) krijgt de Herkebeek over ruim 2 km een ecologische opwaardering. Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, watering De Herk en de provincie Limburg maken hier samen werk van binnen het integraal project voor de Herk en Mombeek. Dat gebeurt in nauw overleg met graaf le Hardy.
De Munsterbeek en de Demer stroomopwaarts van de monding van de Stiemerbeek beschikken over een vrij goede fysico-chemische kwaliteit. In de zijlopen van de Munsterbeek komt zelfs de Europees beschermde beekprik voor.
Op 7 juni 2017 ging een unieke platbodem ‘voor anker’ aan De Hemmekes in Zichem. Het is het eerste van vijf bakens langs de Demer. Toerisme Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap Noord-Hageland zetten met het project ‘Ontmoet de Demer’ de unieke troeven van de Demervallei in de kijker.
Op 23 mei 2017 is het Life Belini-project officieel ingezet, een ambitieus project voor een doelgerichte en gecoördineerde aanpak van waterlopen in het Dijle-Zennebekken en Demerbekken.
De Vlaamse Milieumaatschappij voerde onlangs werken uit aan de Begijnenbeek in Diest. Twee bijkomende gecontroleerde overstromingsgebieden moeten wateroverlast in Diest helpen voorkomen.
De informatievergaderingen over de Demervallei en de Laak, die dit voorjaar op initiatief van Waterwegen en Zeekanaal NV in Werchter, Aarschot en Zichem plaatsvonden, brachten heel wat volk op de been. Ruim 600 geïnteresseerden kwamen luisteren naar de toekomstvisie voor de Demervallei.
Op 21 april 2017 keurde de Vlaamse Regering drie landinrichtingsprojecten goed voor De Wijers, een uniek vijvergebied in het centrum van Limburg.
De werken voor de sanering van de Winterbeek zijn gestart. Tegen 2021 moet maar liefst 17 km vervuilde waterbodem van de Winterbeek en haar vallei gesaneerd zijn. De OVAM, de VMM en Tessenderlo Chemie sloegen hiervoor de handen in elkaar.
De Munsterbeek in Bilzen en haar zijlopen zijn een speerpuntgebied van het stroomgebiedbeheerplan 2016-2021. Om tegen 2021 een goede watertoestand te halen, moet vooral het visbestand er zich nog herstellen. Zo bleek uit de doorlichting van het gebied door het bekkensecretariaat.
In de Getevallei is een Loket Onderhoud Buitengebied (LOB) gestart voor een efficiënter onderhoud van de kleine landschapselementen. Dit initiatief draagt ook bij aan de verbetering van de waterkwaliteit.
Op dinsdag 14 februari ondertekende minister Joke Schauvliege namens de Vlaamse Regering de integrale visie voor de Demervallei en de Laak. Dat gebeurde in aanwezigheid van de bekkencoördinatoren van het Demerbekken en het Dijle-Zennebekken en vertegenwoordigers van Ruimte Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant.
De gemeentelijke, provinciale en gewestelijke besturen hebben eind 2016 de toekomstvisie voor de Demer- en Laakvallei bekrachtigd. Nu stellen ze die visie graag aan u voor op de infomarkten in Aarschot, Werchter en Zichem
De uitwerking van een integrale landschapsvisie voor de Getevallei is één van de strategische projecten waaraan minister Joke Schauvliege eind 2016 goedkeuring en subsidie verleende. De nieuwe visie zal verschillende doelstellingen voor de vallei integreren, waaronder het streven naar een gezond riviersysteem en het behoud en herstel van het waterbergend vermogen van de vallei. Aanvullend zal het bekkensecretariaat, in het kader van het integraal project Getes-Melsterbeek, onderzoeken welke inspanningen bij voorrang nodig zijn om de waterkwaliteit in de Getevallei vooruit te helpen.
De Zwarte Beek, één van Vlaanderens ecologisch meest waardevolle waterlopen, is speerpuntgebied van het stroomgebiedbeheerplan 2016-2021. Met de juiste inspanningen is de goede watertoestand er haalbaar tegen 2021. Het bekkensecretariaat bracht daarom in 2016 de betrokken actoren samen en besprak de inspanningen die nog nodig zijn op het vlak van rioleringen en structuurherstel.
Een groot deel van de waterlopen in het Demerbekken komt samen ter hoogte van het overstromingsgevoelig gebied van Schulen en Webbekom. Het gebied is het waterveiligheidscentrum van het Demerbekken en een thuis voor zeldzame watergebonden natuur. De komende vijf jaar investeren de beheerders van het Schulensbroek en het Webbekombroek via het ambitieuze Europese Delta Life project samen in waterbeheer, natuur en zachte recreatie in dit unieke samenvloeiingsgebied. Het bekkensecretariaat zal in zijn integraal project Schulensbroek maatregelen bespreken om de waterkwaliteit van de waterlopen die in het gebied uitmonden, te verbeteren.
Op 23 december onderschreef de Vlaamse Regering de jarenlange inspanningen om verschillende doelstellingen voor de Demervallei tussen Diest en Werchter geïntegreerd aan te pakken. Het gaat om een betere bescherming tegen overstromingen, een meer natuurlijke Demervallei en mogelijkheden voor zachte recreatie en streekontwikkeling. Hiertoe keurde ze de geïntegreerde visie voor de Demervallei, het voorkeursalternatief voor het Sigmagebied Demervallei en het indicatief actieprogramma goed.
Op 28 oktober organiseerde het bekkensecretariaat Demerbekken al voor de derde maal een Demerdag. Met dit initiatief willen we de samenwerking tussen alle actoren die betrokken zijn bij het waterbeleid in het Demerbekken bevorderen. Met ruim 100 aanwezigen was ook deze editie meer dan geslaagd!
De komende jaren zetten water- en rioolbeheerders en andere partners binnen het integraal waterbeleid hun inspanningen voor een betere waterkwaliteit en minder wateroverlast in het Demerbekken verder. Stap voor stap werken ze aan een goede toestand. De nieuwe brochure biedt u een voorsmaakje van wat u de komende jaren mag verwachten.
Het wateruitvoeringsprogramma rapporteert jaarlijks over de uitvoering van het bekkenspecifieke deel Demerbekken van het stroomgebiedbeheerplan Schelde en blikt vooruit op de uitvoering in de komende jaren. Het bekkenspecifieke deel van het WUP vervangt het vroegere bekkenvoortgangsrapport.