Mrt. 2021 - Naar een klimaatrobuust water- en peilbeheer in de Oudlandpolder
Hiermee wordt invulling gegeven aan het eerdere raamakkoord waarin Vlaamse overheden, de provincie West-Vlaanderen, lokale besturen, waterbeheerders en natuur- en landbouworganisaties zich engageren om samen te werken aan een klimaatrobuust waterbeheer én een duurzame toekomst voor zowel landbouw als natuur in het gebied.
De Oudlandpolder ligt ten noordwesten van Brugge, tussen het Boudewijnkanaal, het kanaal Brugge-Oostende en de Noordzee. Een dicht netwerk van grachten, sloten, kanalen en sluizen voert er het regenwater af naar zee. De vruchtbare poldergrond maakt van de Oudlandpolder een belangrijk gebied voor akkerbouw en veeteelt.
Een mooie toekomst voor de polder
De gevolgen van klimaatverandering maken duidelijk dat het waterbeheer van de polder aangepast moet worden. Naast het realiseren van een meer klimaatrobuust waterbeheer zal het landinrichtingsproject ook inzetten op de transitie naar duurzame landbouw, het versterken van de natuur-, landschaps- en erfgoedwaarden, recreatieve en functionele fietsverbindingen en het versterken van de leefbaarheid en omgevingskwaliteit van polderdorpen en overgangszones kust-polder.
De VLM kan nu starten met de opmaak van de inrichtingsplannen. Parallel wordt werk gemaakt van de nodige ruimtelijke uitvoeringsplannen.
De VMM, de VLM en de provincie West-Vlaanderen hebben intussen samen een onderzoeksopdracht uitbesteed voor de uitwerking van een water- en zoutbalansstudie voor het gebied. De studie wil een inkijk geven in het gewenste grond- en oppervlaktewaterregime en informatie bieden om de passende maatregelen en een geschikt peilbeheer in het gebied te kunnen nemen, rekening houdende met de landbouw- en natuurdoelstellingen voor het gebied. De resultaten van de studie worden verwacht tegen het voorjaar van 2022. |