Binnen VMM is het waterkwaliteitsmodel Pegase in volle ontwikkeling. Dit model zal als beleidsondersteunend instrument gebruikt worden bij de opmaak van de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027.
In de kijker
In juni 2018 kregen de leden van het gebiedsgericht en thematisch overleg (GTO) de eerste resultaten van de studie ‘waterbalans kuststreek’ toegelicht. Het gaat om informatie over het aanbod, het gebruik en de behoefte aan leidingwater voor huishoudens, bedrijven, landbouw en het toerisme. Ook de werkwijze om de waterbalans voor oppervlaktewater te berekenen, werd afgesproken.
In droge zomers met lage tot zeer lage debieten neemt het zoutgehalte in de (polder)waterlopen toe. Dat kan belangrijke gevolgen hebben voor de landbouw, de drinkwaterproductie en de ecologie.


In Bredene vond de plechtige ondertekening plaats van het raamakkoord voor de Oudlandpolder door 20 verschillende partners.

De studiedag 'Waterbalans en verzilting in de kustzone' op 4 april in Bredene kon met meer dan 140 deelnemers op een ruime belangstelling rekenen.
Het Zuidervaartje staat in voor de afwatering van het laaggelegen gebied tussen Brugge en Oostkamp. De voorbije jaren zorgde het Zuidervaartje voor beperkte wateroverlast in de omgeving van Brugge aan het Lappersfortbos en verder stroomafwaarts. Door de weelderige vegetatiegroei en de aanslibbing van de waterloop kan een vlotte waterafvoer niet altijd gegarandeerd worden.
Met een zuiveringsgraad van 86% en een rioleringsgraad van 86,5% behoort het bekken van de Brugse Polders in vergelijking met de andere bekkens tot de middenmoot.
Eind december 2020 keurde de Vlaamse Regering het landinrichtingsproject voor de Oudlandpolder goed.
2020 was het vierde droge jaar op rij. Ook in het bekken van de Brugse Polders ging de droogte opnieuw gepaard met lage waterstanden in de waterlopen en het grondwater, een slechte waterkwaliteit door weinig debiet, toenemende verzilting en de aanwezigheid van toxische blauwalgen.
In het ontwerp-stroomgebiedbeheerplan 2022-2027 is de Rivierbeek-Hertsbergebeek als aandachtsgebied (klasse 4) aangeduid. Aandachtsgebieden zijn oppervlaktewaterlichamen waar een goede ecologische toestand tegen 2033 haalbaar is of waar na 2033 enkel nog natuurlijk herstel nodig is.

Op 8 november vond in Oostkamp de tweede Dag van de Rivierbeek plaats. Zes jaar na de vorige editie nodigde het bekkensecretariaat van de Brugse Polders alle partners uit voor een update. Welke vorderingen zijn er al gemaakt in het afstroomgebied van de Rivierbeek en de Hertsbergebeek? Op welk vlak is er nog werk aan de winkel? Samen streven we naar één doel: een gezond en robuust watersysteem. De dag bestond uit drie onderdelen: een update door de verschillende partners, interactie in drie 'break-out rooms' en een terreinbezoek.
De afgelopen jaren zijn verschillende initiatieven genomen om de waterkwaliteit van de Rivierbeek-Hertsbergebeek en haar zijrivieren te verbeteren, het risico op overstromingen te verminderen, droogte te bestrijden en de waterbeleving te vergroten.
Van 22 tot 30 maart 2025 vindt opnieuw de Week van het Water plaats, een spetterend evenement vol creatieve, sportieve en educatieve activiteiten. Het doel is om het waterbewustzijn te vergroten en het draagvlak voor lokaal waterbeleid te versterken. Ook het bekkensecretariaat Brugse Polders doet mee!